Reflektioner (testad igen – hemma förkyld)

Har återigen varit hemma några dagar från jobbet. Fick på fredag morgon göra en testning mot Covid-19 och fick på kvällen resultatet av provet. NEGATIVT vilket är positivt. Kan inte säga annat än att jag var lite orolig för motsatsen eftersom det ju har visat sig att man kan åetrinsjukna. Jag är ändå förkyld och inser att jag måste vara hemma även början av veckan som kommer. Skulle helst föredra att kunna jobba administrativt. Men måste vara symptomfri från förkylningssymptom misstänker jag.

Detta år går till historien. Förhoppningsvis går vi igenom året med mer kunskap och vänder det svåra till något som ger något. Talar om populationen, oss alla som människor. Att ta vara på varje dag. Att ta vara på och sköta om oss själva och varandra. Att visa medmänsklighet och empati, kärlek till varandra men även nåd. Vi hamnar även i denna tid av kris i olika grupperingar som har olika åsikter och som debatterar mot varandra istället för att jobba tillsammans och hitta vägar till långsiktiga lösningar samtidigt som vi jobbar med kortsiktiga åtgärder i en balans med varandra.

Jag har rätt och du har fel, vi har rätt och de har fel – så lätt att landa i ett grupptänkande. Men vad vi behöver göra är att respektera varandra oavsett åsikter och ta vårt ansvar för det vi kan påverka. Vi kan påverka våra egna beteenden i vårt här och nu. Om vi hör till de som anser att ansiktsmasker är det bästa – använd ansiktsmask men håll också avstånd mellan varandra, tvätta händer, använd handsprit. Om vi tillhör de som inte tycker att ansiktsmask är något som skyddar, är det ju också okej, men fortsätt med basala hygienregler och håll ett avstånd till de du möter som gör att risk för smitta minimeras. Stanna hemma från affärer och jobb om du har symptom som är utöver de vanliga symptomen. Det finns dock många som har astma/kol eller andra sjukdomar som påverkar luftvägarna. Då kan det faktiskt uppstå att man hostar utan att alls vara smittsam. Det är helt plötsligt svårare att avgöra huruvida det är smittsamt eller inte. Men den person som har astma/kol har oftast koll på hur det brukar kännas i luftvägarna. Vad som är normalt för den personen är då normalt. Om något annat symptom finns eller en känsla av sjukdom, stanna hemma. Eller om astma/KOL-besvären eskalerar, stanna hemma och kontakta vården för att rådgöra. Det borde inte vara så svårt – men vi behöver tillit till oss själva, vår egen bedömning men även till varandra. I oroliga tider är tillit något som minskar. Det är normalt. Men hur vi AGERAR är ett val. Jag kan KÄNNA mig osäker, men kan VÄLJA att misstro någon. Jag kan välja att lägga ansvar på den jag misstror men jag kan också välja att hålla mig 2,5-5 meter ifrån den person som jag får svårt att lita på. Göra vad jag kan för att inte smitta eller bli smittad, men fortsätta leva.